Przyjęcia „na stojąco” cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością. Sprawdzają się one szczególnie w przypadkach, kiedy brak przestrzeni uniemożliwia rozstawienie miejsc siedzących dla wszystkich zaproszonych gości. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że w trakcie planowania takiego eventu, możemy natrafić na różne problemy. Powstaje więc pytanie – w jaki sposób urządzić udane przyjęcie bankietowe na stojąco?
Przeanalizuj dostępną przestrzeń
O ile przyjęcia w formie bankietu na stojąco są niezwykle wygodną formą dla gości, o tyle ich organizacja może nastręczyć nieco problemów. Mając to na uwadze dobrze już na samym początku zadbać o odpowiednie zaaranżowanie przestrzeni, tak, aby znalazły się w niej miejsca na stoliki z jedzeniem i osobno na stoliki z napojami. Trzeba przy tym pamiętać, że meble powinny być ustawione w taki sposób, aby umożliwiały zaproszonym gościom swobodne przemieszanie się.
Odpowiednie dekoracje stołów
Podczas wybierania dekoracji należy zachować szczególną ostrożność. Trzeba bowiem pamiętać, że w tym przypadku mogą one bardziej przeszkadzać, niż pomóc. Do najbardziej kłopotliwych elementów zaliczyć należy duże świeczniki, które łatwo potrącić oraz niestabilne wazony z kwiatkami. Najlepiej więc ograniczyć się do niewielkiego eleganckiego obrusu i fantazyjnie ułożonych serwetek.
Sztućce czy bez sztućców?
Organizując bufet na stojąco warto przygotować sztućce, ale dobrze pamiętać, że w pewnych sytuacjach mogą nie być one niezbędne. W przypadku, w którym chcemy wyprawić spotkanie o niezobowiązującym charakterze i planujemy na nim podawać przekąski na tzw. „jednego kęsa” wystarczy zaopatrzyć się w talerzyki oraz dużą ilość chusteczek.
Ułożenie potraw
Pamiętajmy, że ułożenie potraw na stole, powinno być zgodnie z kolejnością, w której mają być one spożywane. W najbardziej dostępnych miejscach należy ułożyć przystawki oraz dania podawane na ciepło. W mniej eksponowanych częściach sali można wystawić sałatki. Jeżeli boimy się o to, że nie będziemy mieli na czym przechowywać jedzenia, to warto skorzystać z usług wypożyczalni sprzętu gastronomicznego.