You are currently viewing Sposoby prezentacji potraw i przekąsek na imprezach

Sposoby prezentacji potraw i przekąsek na imprezach

Nie od dziś wiadomo, że większość potraw „jemy oczami”. Właśnie dlatego ważny jest sposób w jaki zostaną one zaprezentowane, zwłaszcza na różnego rodzaju imprezach. Co zrobić, aby potrawy wyglądały jak najlepiej i zachęcały do skosztowania?

Małe porcje na pięknej zastawie

Popularnością na różnego rodzaju imprezach cieszą się bufety oraz szwedzkie stoły, na których większość potraw serwowana jest w niewielkich porcjach, gotowych do zabrania i skosztowania. Aby móc odpowiednio je zaprezentować, przydają się różnego rodzaju patery, jak np. kwadratowa patera na ciasto, którą mamy również w ofercie naszej firmy. Sprawdza się ona jednak nie tylko do serwowania słodkości, ale także przekąsek na zimno takich jak ryby, małe porcje sałat czy koreczki warzywne.

Nietuzinkowa oprawa

Do prezentacji przekąsek posłużą również kaskady przypominające schody. Sprawdzają się np. do babeczek lub niewielkich porcji deserów umieszczanych w osobnych szklanych naczyniach. Takie niewielkie porcje również znakomicie się prezentują i gdy są odpowiednio udekorowane, zachęcają do skosztowania.

Praktyczne tace

Każda firma cateringowa powinna korzystać również z praktycznych, aczkolwiek pięknie wykonanych tac. Aby jeszcze lepiej się prezentowały, można umieszczać je na specjalnych stelażach i podstawkach, dzięki którym zostaną dodatkowo wyeksponowane i przyciągną uwagę gości.

Dania bufetu gorącego

Na różnego rodzaju imprezach serwuje się oczywiście nie tylko przekąski i dania na zimno, ale też potrawy gorące. Również powinny być podawane w estetycznych naczyniach, najlepiej takich, które na bieżąco podgrzewają dania. Przykładem jest podgrzewacz gastronomiczny z szybą, dzięki której można sprawdzić, jaka potrawa znajduje się wewnątrz, bez konieczności otwierania. Co ciekawe takie pojemniki sprawdzają się nawet do przechowywania makaronu.

Prezentacja potraw jest równie ważna, co sam ich smak. Jak widać jest jednak wiele sposobów na to, by móc zapewnić przekąskom piękną oprawę, dzięki czemu będą kusić gości wydarzenia i zachęcać do skosztowania.