W przypadku spotkań firmowych coraz większą popularnością cieszą się imprezy plenerowe, pikniki i grille. Organizacja firmowego grilla wymaga sporo zachodu, dopilnowania odpowiedniego przebiegu imprezy, niejednokrotnie wynajęcia nie tylko sprzętu gastronomicznego, namiotów na wypadek niepogody, ale także firmy eventowej, która zapewni odpowiednią dawkę emocji i rozrywki. Jaki rodzaj grilla wybrać? Na co zwrócić uwagę? Dziś postanowiliśmy pomóc wam w organizacji grilla firmowego. Zobaczcie jaki rodzaj grilla sprawdzi się na pikniku firmowym?
Rodzaje grilli plenerowych
W przypadku pikników i imprez plenerowych jedną z ważniejszych spraw, które należy przygotować, zapewnić uczestnikom to odpowiednio do okoliczności i charakteru imprezy dobrane menu. Dobre jedzenie, rozrywka to tajemnica udanej imprezy firmowej. Organizując firmowego grilla, nie musimy ograniczać się wyłącznie do przysłowiowej kiełbaski. Wybierając grill na imprezę plenerową, warto pomyśleć o zróżnicowaniu potraw i tym samym wynajęciu różnego rodzaju urządzeń gastronomicznych. Wyróżnia się kilka rodzajów grilli, z których każdy charakteryzuje się innego rodzaju zastosowaniem, serwowanymi potrawami. Do najciekawszych rodzajów grilla do wynajęcia można zaliczyć:
grille gazowe typu patelnia do paella, gibosu lub leczho – lecho, czy też hiszpańska wersja popularnego dania jednogarnkowego na bazie ryżu, szafranu z dodatkiem owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw to sposób na kulinarne urozmaicenie pikniku, nadanie spotkaniu nutki egzotyczności,
grille gazowe – w odróżnieniu od tradycyjnych grillów proste w obsłudze i gwarantujące krótki czas przygotowania większej ilości dań grillowych, ze względu na brak konieczności oczekiwania na rozpalenie się grilla,
grille węglowe, tradycyjne – do obsługi ok. 50 osób na jedno urządzenie. Gwarantują doskonałą jakość i smaku grillowanych potraw, wspaniały aromat,
grille elektryczne – uniwersalne urządzenia, które można rozpalić i zgasić w jednej chwili co znacznie ułatwia kontrolowanie przebiegu spotkania ściśle pod potrzeby gości.
Dlaczego warto organizować piknik grillowy, o czym trzeba pamiętać?
Piknik grillowy to idealna forma oszczędności podczas organizowania spotkań firmowych. To świetna alternatywa dla cateringu, dostarczająca mnóstwa pozytywnych wrażeń. Warto przy organizacji imprezy grillowej dla firmy pamiętać o zapewnianiu odpowiedniej liczby stanowisk grillowych i dostatecznej ilości osób z obsługi. Na jedno urządzenie, stanowisko powinno średnio przypadać 2 osoby. Chodzi bowiem o to, aby nie powodować kolejek przy grillach. W przypadku dwuosobowego składu na jednego grilla jedna osoba odpowiada za pilnowanie paleniska, a druga za wydawanie posiłku.
W okolicy stanowisk grillowych warto zorganizować miejsca siedzące dla konsumpcji. Ogólnie zakłada się, że miejsc siedzących powinno być mniej więcej dla połowy liczby uczestników. Chodzi bowiem o to, że wszyscy uczestnicy nie będą jeść naraz, a przyjęcie siedzisk dla 50% uczestników pozwoli zapewnić komfort korzystania z kuchni grillowej bez ryzyka powstawania zatorów, kolejek przy stołach czy stanowiskach grillowych.