Jak wybrać idealne menu na przyjęcie?

Przygotowujecie przyjęcie dla rodziny, znajomych, a może pracowników i nie jesteście pewni, jakie dania okażą się najbardziej odpowiednie? To, o czym musicie koniecznie pamiętać, to to, że dzisiaj jedzenie musi być nie tylko smaczne, ale również przyjemne dla oka. To bardzo ważne jeżeli zależy Wam na odniesieniu towarzyskiego sukcesu. Co jeszcze warto wiedziećm wybierając menu?

Od czego warto zacząć?

Wybór menu warto rozpocząć od dania głównego, którym najczęściej jest danie mięsne. To właśnie od niego zależeć będą w dużej mierze inne elementy posiłku. Należy pamiętać, że jeżeli danie główne jest bardzo sycące, to nie ma sensu podawać przed nim przystawki. W zamian warto dobrać lekki i nie zapychający deser. Jeżeli jednak postawimy na dania nieco bardziej sycące, to dobrze dobrać do nich treściwsze dodatki.

Zadbaj o odpowiednią kolorystykę dań

Co prawda w trakcie jedzenia najważniejszą rolę odgrywają zmysły węchu i smaku, ale nie ma chyba osoby, która nie doceniłaby aspektu wizualnego podawanych dań. Mając to na uwadze, podczas układania menu dobrze wziąć pod uwagę kolorystykę potraw. Warto więc wybrać sałatki, tartelinki z mięsem i warzywami oraz inne kolorowe pozycje, które pięknie komponują się na stołach.

Jakie czynniki wpływają na wybór menu?

Ogromny wpływ na ustalanie menu ma aktualnie obowiązująca pora roku oraz pogoda. Oznacza to, że latem, kiedy na zewnątrz panują upały, powinniśmy podać dania lekkie, a zimą, kiedy na dworze królują ujemne temperatury, dania ciężkie i sycące. Idealnie również jeżeli wykorzystamy dobrodziejstwa poszczególnych pór roku poprzez podanie sezonowych warzyw i owoców (w ten sposób będziemy mogli również obniżyć związane z zakupami wydatki).

Odpowiednie przechowywanie posiłków

W zależności od tego, co planujemy podać, należy zadbać również o odpowiednie przechowywanie posiłków. Wiadomo, że dania ciepłe szybko stygną, dlatego warto przechowywać je w specjalistycznych naczyniach, które pozwalają na dłuższe utrzymanie temperatury. Jeżeli ich nie posiadamy, to możemy skorzystać z usług wypożyczalni gastronomicznych, które oferują tego typu sprzęt.