You are currently viewing Jak zorganizować weselny bufet?

Jak zorganizować weselny bufet?

Jeszcze kilkanaście lat temu stoły na tradycyjnych polskich weselach uginały się pod ciężarem różnego rozmaitych przystawek i przekąsek. I chociaż obfitość smakołyków wyglądała bardzo kusząco, to jednak takie rozwiązanie często generowało wiele problemów związanych zarówno z dostępną przestrzenią na stole, jak i komfortem gości. To jeden z wielu powodów, dla których obecnie na przyjęciach weselnych coraz częściej spotkać możemy bufet.

Najważniejsze zalety bufetu weselnego

Bufety weselne cieszą się obecnie bardzo dużym zainteresowaniem, ponieważ jest to rozwiązanie niezwykle praktyczne i wygodne – zarówno dla gości, obsługi kelnerskiej, jak i samych organizatorów przyjęcia, czyli Państwa Młodych. Obecnie bufet może mieć różne formy – służą nie tylko do podawania “szybkich” przekąsek, jak i porcji potraw podawanych na ciepło.

W bufecie może znaleźć się bardzo szeroki wybór różnorodnych dań – znacznie więcej, niż byłoby to możliwe w przypadku przystawek serwowanych na stołach. I co ważne – jest to jeden z najlepszych sposobów, aby ograniczyć ilość marnującego się jedzenia. Nowoczesne zestawy bufetowe zachowują świeżość potraw możliwie jak najdłużej. Kelnerzy dokładają kolejne porcje wtedy, kiedy jest to konieczne.

Bufety na polskich weselach najczęściej stanowią uzupełnienie dla przekąsek znajdujących się na stołach. Często służą do tego, aby zaserwować gościom coś nietypowego, wyjątkowego lub też tradycyjnego, jak np. bufet z typowymi potrawami kuchni polskiej, np. pierogami, bigosem i schabowym.

Bufet do potraw i przekąsek na zimno

Bufety zimne to już standard na polskich weselach. To doskonały sposób na to, aby zaproponować gościom urozmaicony wybór różnorodnych przekąsek. By były one jak najdłużej świeże i atrakcyjnie podane, warto zadbać o odpowiedni sprzęt gastronomiczny, a ten wypożyczysz w Gastro4rent. Zapewniamy m.in. stelaże i stojaki bufetowe oraz różnego rodzaju finger foody. Oprócz tego proponujemy miseczki różnych kształtów oraz designerskie tace szklane w kształcie schodów, które zaprezentują potrawę w oryginalny sposób.

Gorący bufet na weselu

Decydując się na gorący bufet, trzeba zadbać o odpowiednie urządzenia do podgrzewania potraw. W tym przypadku również warto zapoznać się z ofertą naszej wypożyczalni gastronomicznej, gdyż w tym zakresie zapewniamy m.in. designerskie podgrzewacze, kociołki elektryczne do zupy oraz lampy grzewcze do potraw i wiele innych. Oprócz tego wypożyczysz u nas wszystkie niezbędne akcesoria kuchenne.

Dodatki do weselnego bufetu

Weselny bufet warto urozmaicić o niezbędne dodatki, wśród których nie może zabraknąć ekspresu lub zaparzacza do kawy, a także termosu z kranem, który umożliwi gościom samodzielne przygotowywanie np. herbat. Ten sprzęt również wypożyczysz w Gastro4rent.