You are currently viewing Transport posiłków na imprezę. Jak robić to szybko i sprawnie?

Transport posiłków na imprezę. Jak robić to szybko i sprawnie?

Organizacja imprez firmowych, spotkań biznesowych, jubileuszów, bankietów, zwłaszcza w plenerze, często wymaga cateringu. To usługa zaopatrzenia imprezy w posiłki wydawane poza lokalem gastronomicznym. Kluczową rolę przy organizacji takich imprez odrywa właściwy – szybki i bezpieczny – transport posiłków.

Wyzwania cateringu. Co obejmuje usługa cateringowa i jakie mogą być warunki?

Catering to nie jest wyłącznie przygotowanie i dostarczenie posiłków i napojów. Dodatkowo, przygotowanie przyjęcia może obejmować także zapewnienie zastawy stołowej, sprzętu a nawet mebli, a czasem także obsługi gości i programu rozrywkowego. Często z cateringiem wiążą się prace porządkowe po imprezie. Podstawę usług stanowi jednak gastronomia.

Warunki organizacji przyjęć mogą być bardzo różne. Najczęściej są to przyjęcia bufetowe, jednak już warunki przygotowania potraw mogą się diametralnie różnić między przyjęciami. Czasem jest możliwość przygotowania posiłków na miejscu, kiedy indziej muszą one być przygotowane w bazie i tylko dostarczone na imprezę, gdzie zostaną podgrzane. Trzeba pamiętać, że nie transportuje się ciepłych potraw, lecz schłodzone, chyba, że miejsce imprezy jest oddalone od naszej bazy o mniej niż piętnaście minut.

Jak zapewnić odpowiednie warunki termiczne przewożonym potrawom?

Najbardziej istotne w transporcie potraw na imprezy jest zagwarantowanie, że nie stracą w tym czasie smaku ani świeżości. Schłodzenie potrawy zaraz po przygotowaniu do temperatury pomiędzy 2 z 4 st. C zapewnia, że potrawy nie zaczną tracić świeżości – ale też nie zostaną zamrożone. Odpowiednio zapakowane w pojemniki transportowe, zachowają tę temperaturę, a co za tym idzie świeżość, do momentu dostarczenia na miejsce. Również przewiezienie posiłków ciepłych wymaga, by zachowały temperaturę. Do transportu ciepłych posiłków najlepiej służą elektryczne hotboxy i termosy do przewozu płynów.

Potrawy nie powinny przebywać w temperaturze przekraczającej 5 st. C dłużej niż dwie godziny, gdyż traci wówczas smak i wartości. Na szczęście potrawy jest całkiem łatwo podgrzać w warunkach polowych, przy wykorzystaniu urządzeń gastronomicznych przeznaczonych do tego celu. Technika wychodzi naprzeciw oczekiwaniom, a potrzebny sprzęt do przygotowania i transportu posiłków można wypożyczyć. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.