You are currently viewing Wynajęcie pieca konwekcyjnego. Rozwiązanie w sam raz dla gastronomii

Wynajęcie pieca konwekcyjnego. Rozwiązanie w sam raz dla gastronomii

Organizacja różnego rodzaju imprez plenerowych zwykle wiąże się z koniecznością zapewnienia sobie pewnego zaplecza gastronomicznego. Istnieje wprawdzie możliwość zamówienia cateringu, jednak nawet wówczas trzeba zadbać o odpowiednie podgrzanie potraw. Niektóre dania po prostu muszą być przygotowane na miejscu, w innym przypadku ich smak będzie pozostawiał wiele do życzenia. Jednym z możliwych rozwiązań jest w takich sytuacjach wypożyczenie pieca konwekcyjnego. Dzięki niemu zyskujemy bardzo szerokie możliwości podgrzewania lub przyrządzania posiłków na miejscu. Sprawdźmy, jakie są zalety takich urządzeń i dlaczego warto je wypożyczyć.

Do czego może służyć piec konwekcyjny?

Piec konwekcyjny to urządzenie, które pozwala na przygotowywanie różnego rodzaju potraw, które wymagają pieczenia. Można w nim przyrządzać m.in. różnego rodzaju pieczone mięsa, ryby, warzywa. Nadaje się do potraw prostych i niewymagających, jak np. pieczony drób, można jednak w nim przyrządzić także ragout czy paellę. Sprzęt tego rodzaju bardzo skraca czas niezbędny do przygotowania potrawy, co bardzo ważne w warunkach plenerowych i przy dużej liczbie obsługiwanych osób. Co ważne, dania z pieca konwekcyjnego są bardzo dobrej jakości, ponieważ dzięki technologii wykorzystywanej w takich urządzeniach nie tracą zbyt dużej ilości wody.

Piec konwekcyjny pracuje dzięki rozgrzaniu elektrycznych grzałek oraz zapewnieniu obiegu powietrza. Dzięki jego stałemu przepływowi przygotowywana potrawa przez cały czas ma kontakt z właściwą temperaturą. Cechą charakterystyczną pieca konwekcyjnego jest to, że powietrze jest odfiltrowywane. Dzięki usuwaniu z niego tłuszczu nie powstaje przykry zapach, a potrawa zawiera go mniej. Ważną cechą pieców konwekcyjnych jest to, że niektóre ich modele mają możliwość doprowadzania pary. Dzięki temu potrawa jest mniej wysuszona, a pieczenie przebiega szybciej.

Wypożyczenie pieca konwekcyjnego jest bardzo dobrym pomysłem w przypadku organizowania wszelkiego rodzaju przyjęć i spotkań. Za sprawa takiego urządzenia można szybko przygotować dobrej jakości posiłek dla większego grona osób. Co ważne piec sprawdzi się przy różnych daniach i nie ma przeszkód, by jednocześnie przygotowywać w nim różne produkty, o ile wymagają podobnej obróbki termicznej.