Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole?
Święta Bożego Narodzenia, to czas ekscytacji i radości. Dzieciaki czekają na Świętego Mikołaja z workiem pełnym prezentów, inni kochają tą rodzinną, ciepła atmosferę, w blasku świec i pięknie udekorowanej choinki. Ale oczywiście są między nami łakomczuchy;), które czekają z utęsknieniem na wyjątkowe potrawy, które zazwyczaj przygotowuje się właśnie ten jedyny raz w roku. Na świątecznym stole, powinno pojawić się 12 potraw. Powoli odchodzi się od tradycji, że muszą to być konkretnie takie, a nie inne dania. Jednak jest pewna “lista” smakołyków, jakich moim zdaniem nie powinno zabraknąć, w takiej czy innej odsłonie.
Czerwony barszcz.
Danie otwierające wigilijny poczęstunek w wielu domach. Pomimo tego, że barszcz jest powszechnie podawany na naszych stołach, ten wigilijny, jest wyjątkowy. Przede wszystkim, do codziennego obiadu, bardzo często stosujemy półprodukty, lub nawet gotowe, kupne barszcze w proszku. Barszcz wigilijny natomiast, powinien być zrobiony tradycyjnie na zakwasie. Dzięki temu będzie on miał niepowtarzalny smak, aromat i piękny, wyrazisty kolor. Wigilijny barszczyk, można także podawać na wiele sposobów. Z pysznymi uszkami, lub jako barszcz do popijania innych tradycyjnych potraw.
Zupa grzybowa.
Kolejne danie wigilijne, czasami podawane, jako alternatywa dla barszczu. To właśnie między innymi zapach grzybów, nadaje wigilii i jej potrawom, tego niepowtarzalnego aromatu i atmosfery. Zupa grzybowa, może być podawana, jako tradycyjny wywar z kawałkami grzybów, jak i choćby w formie ostatnio coraz bardziej popularnych w naszym kraju zupy-krem. Najważniejsze jest jednak to, że grzyby powinny być suszone i namoczone w wodzie, przed dodaniem ich, jako składnika potraw. Tylko wtedy można osiągnąć ten niesamowity aromat świątecznych dań.
Karp.
Co by nie mówić, jest to jedna z najpopularniejszych potraw na stole wigilijnym. Choć oso tanio ludzie odchodzą od tradycji i często zamiast karpia podają “mniej kłopotliwe” ryby, w formie filetów. Wynika to z faktu, że karp posiada bardzo dużo, małych ości, co może uprzykrzyć jego spożywanie. Karp często jest podawany w galarecie, lub jako smażone porcje ryby.
Ryba po grecku.
Ryba po grecku, może być dużo lżejszą potrawą, niż reszta na świątecznym stole. Podawane kawałki ryby, z warzywami, to wspaniała przekąska, która może być serwowana na gorąco, zaraz po przyrządzeniu, jak i na zimno, dając jej czas na “przegryzienie” się z innymi składnikami.
Śledzie.
Ogólnie mówiąc śledzie, to możliwość na wykazanie się umiejętnościami gastronomicznymi, jak i kreatywnością. O ile nie może ich zabraknąć, o tyle forma ich podania zależy już tylko do naszej wyobraźni. Śledzie mogą być podawane, jako samodzielna przystawka, ale także w śmietanie, lub w sałatce. Mówiąc o sałatce śledziowej pamiętajmy, że może ona być wykonana na różne sposoby. Zarówno w formie wytrawnej, jak i słodkiej. W różnego rodzaju warzywnych sosach, a nawet w owocowych dressingach.
Kapusta z grzybami lub groch z kapustą.
Danie z kategorii “must be”. Samodzielnie serwowane danie, o niezwykłym aromacie świąt. Ta sama kapusta z grzybami, może być dodawana, jako składnik wielu innych potraw wigilijnych,
Pierogi z kapustą.
No przyznać się, kto nie lubi? Szczególnie pyszne, z farszem z kapusty z grzybami. W odpowiednim cieście, o cudownym smaku. Bardzo konkretna potrawa, zaspokajająca apetyt, nie zawierając w sobie mięsa. Uwielbiana przez dorosłych i dzieci. Coraz częściej podaje sieje w formie smażonej zamiast gotowanej, dzięki czemu są jeszcze bardziej aromatyczne.
Kompot z suszu.
Podstawowy napój podczas świątecznej kolacji. Słodki kompot, z suszonych owoców zalanych wrzątkiem i wzbogaconymi pięknie pachnącymi przyprawami korzennymi. Rozgrzewający, pyszny, a także pomocny w razie problemów wynikających ze Świąteckiego obżarstwa;)
Desery z makiem.
Kluski z makiem.
– Może mniej popularne danie, ale na pewno pyszny, słodki dodatek na stole. Kluseczki podawane w zalewie z maku, miodu i bakalii, to często ulubione danie najmłodszych.
Kutia.
– Kolejna słodka przekąska. Ziarna pszenicy wymieszane z bakaliami, miodem, makiem i odrobiną wanilii.
Makowiec.
– Mówiąc o słodkościach z makiem, nie można zapomnieć o makowcu. Ciasto to, jest jednym z ulubionych ciast na świątecznym stole.
Piernik.
Czy można wyobrazić sobie wigilię bez piernika, lub małych słodkich pierniczków? Cudowny, korzenny aromat, niepowtarzalny smak. Może być tworzony zarówno, jako samo ciasto piernikowe, jak i nadziewany bakaliami lub konfiturami. A ile radości dla dzieciaków, jeżeli pozwolimy im samym tworzyć piernikowe ludki (oczywiście pod kontrolą dorosłych).
Już niedługo, na naszych stołach zagoszczą świąteczne potrawy. Nie było by specyficznej atmosfery kolacji wigilijnej, gdyby nie wyżej wymienione, tradycyjne przekąski. To dzięki nim, święta mają swój charakterystyczny smak i aromat.